DUO LAROO/BYRD

De internationale artiesten trompettiste Saskia Laroo uit Amsterdam en pianist / zanger / percussionist Warren Byrd uit de V.S. (beiden ook componisten en bandleiders) creëren samen een grote verscheidenheid aan muziek voor een breed palet van gelegenheden, variërend van de grootste gala’s tot de kleinste en intiemste podia voor kenners en fans. Of ze nu dansklassiekers spelen, nummers uit het American Songbook, zwoele Afro-Latin grooves of hun onweerstaanbare, niet zelden hartverscheurende eigen nummers, dit unieke duo kan zich manifesteren als een rustig klankkussen voor de achtergrond, als een knallend feesttandem of als een complete hoofdact. Laroo en Byrd slagen er altijd en overal in om hun overweldigende charme van het podium te laten spetteren. En als de gelegenheid erom vraagt, kunnen zij zich van een modern duo ontpoppen tot een volledige band.

Byrd en Laroo hebben voor het eerst samengewerkt in de Verenigde Staten in 2001; sindsdien vergezelt hij haar op de meeste van haar tournees, als haar favoriete en vaste toetsenist. Als duo hebben ze getoerd naar onder meer Chicago, Los Angeles, Brazilië, Burundi, China, Hong Kong, Tsjechië, Frankrijk, India, Rusland, Indonesië en Nederland. Met de volledige band hebben ze ook landen aangedaan als China, Chili, Senegal, Duitsland, Taiwan, Thailand, Nicaragua, Oekraïne, en natuurlijk de Verenigde Staten, om er maar een paar te noemen.

Saskia Laroo is Amsterdamse, een baanbreekster in de muziek en een van de beste trompettiste ter wereld. Zij begon op achtjarige leeftijd met de trompet. In haar tienerjaren kwamen daar de cello en de gitaar nog bij. Hoewel ze als studierichting aanvankelijk wiskunde koos, maakte ze al gauw de overstap naar de muziek. Ze studeerde af aan de Muziekacademie van Hilversum. Haar schitterende carrière werd voortgestuwd door haar veelzijdigheid, variërend van haar vele tournees met Latin-, jazz- en popbands tot samenwerkingen met legendes als Hans Dulfer en Teddy Edwards. In 1994 bracht ze haar eerste cd, It’s Like Jazz, uit op haar eigen label Laroo Records. Ze heeft sindsdien in totaal zes cd’s afgeleverd, variërend van klassieke jazz tot clubfähige acid jazz fusion. Ze heeft met haar eigen groepen op honderden podia gespeeld, verspreid over meer dan vijfentwintig landen in vijf continenten.

Warren Byrd, afkomstig uit Hartford, Connecticut, is een pianist en zanger die zijn sporen heeft verdiend met een lange lijst van internationale samenwerkingen, tournees en veelgeprezen composities en uitvoeringen. Vanaf de eerste croonings als vierjarige jongen in het gospelkoor tot aan het einde van de middelbare school had hij al uitgebreid opgetreden als amateur-acteur, -zanger en -pianist. Hoewel hij in aanmerking kwam voor een volledige studiebeurs voor een zangstudie aan Hartt College of Music, zou hij ervoor kiezen zich toe te leggen op jazzpiano en -compositie, zich hierin voornamelijk als autodidact ontwikkelend. Alles wat hij doet is een bewijs van zijn gaven: van het samenwerken met grootheden als Archie Shepp en Eddie Henderson tot het leiden van gospelkoren en het componeren voor theater en dans. In 1999 eindigde hij in de top-25 van de ‘Monk International Competition for Piano’ en niet lang daarna, in 2000, bracht hij zijn cd Truth Raised Twice uit.